Muziek online verkopen: Veelgestelde vragen


Wilt u uw muziek online verkopen? U bent bij ons aan het goede adres.

Muziek online verkopen

In de afgelopen jaren is Digital Distribution Netherlands (DDN) uitgegroeid tot een toonaangevende leverancier van diensten die specifiek zijn toegesneden op de behoeften van een onafhankelijke artiest, band of platenmaatschappij. We zijn het “Go To” bedrijf in de muziekindustrie voor alles van wereldwijde distributie, pre-release promocampagnes, royalty management, en nog veel meer. Onze expertise in zowel de muziekindustrie als de IT-sector heeft ervoor gezorgd dat we op revolutionaire wijze de alsmaar veranderende muziekindustrie bij kunnen benen.

Hieronder hebben we enkele vragen opgesteld die we hebben ontvangen van onze klanten over de jaren omtrent muziek online verkopen.

Veelgestelde vragen

muziek online verkopen digital distribution netherlands ddn
Muziek online verkopen, hoe dan? 

Distributie

Zijn er eventuele vergoedingen ik moet betalen om mij in te schrijven bij DDN?
Aanmelden bij DDN is helemaal gratis. Wij zullen u voorzien van hulp en advies en verwachten hier geen betaling voor totdat uw muziek geld begint op te leveren door verkoop in de winkels. We nemen alleen de overeengekomen provisie (over het algemeen slechts 14%) van uw verkoop, als en wanneer ze zich voordoen.

Zijn er nog andere kosten die ik moet betalen?
Absoluut niet. Er zijn geen extra of verborgen kosten die u zult moeten betalen. We nemen alleen de overeengekomen provisie van uw verkoop in uw DDN Distribution overeenkomst.

In welke winkels en diensten zal mijn materiaal beschikbaar worden gesteld?
Een volledige lijst van de winkels en diensten waaraan DDN verbonden is, kunt u vinden op onze winkelpagina via de link hieronder. Echter, dit betekent niet dat de muziek in elke winkel beschikbaar zal worden gesteld. Veel niche winkels zijn gespecialiseerd in bepaalde genres, of hebben een specifiek beleid, waardoor uw muziek niet geschikt zou kunnen zijn voor hen. Zo worden jazznummers niet verkocht in winkels die zich richten op hardstyle. DDN zal zich inspannen om uw muziek op zoveel mogelijk platforms aan te bieden en we zullen u hulp en advies te bieden om ervoor te zorgen dat uw label voldoet aan de specifieke eisen van de winkels. In deze winkels gaat u uw muziek online verkopen. Wij zijn elke maand actief bezig met het toevoegen van nieuwe winkels en diensten aan ons netwerk. Als u het gevoel heeft dat er een winkel mist in onze lijst, aarzel dan niet om contact op te nemen. DDN Connected Stores List

Worden mijn releases geschaard onder mijn eigen labelpagina? 

Dat ligt aan de deal die u sluit met ons. Als platenlabel kunt u deze optie aanvragen. Geef dit expliciet aan bij uw aanmelding. Wij gaan ons dan inspannen om uw label aan te melden als een nieuw, erkend label. Veel winkels hebben echter het vereiste dat er minimaal 10.000 releases gekoppeld staan aan een platenlabel. De kans dat uw aanvraag goedgekeurd wordt door de winkels, is dus erg klein. Over het algemeen worden uw releases daarom geschaard onder Digital Distribution Netherlands, zeker als u een solo-artiest bent zonder label. Dit is echter lang niet overal zichtbaar (zoals op iTunes en Spotify), en wellicht belangrijker: uw eigen copyright- en publishers notice (P/C line) zijn wél overal zichtbaar. Onder elke release staat dus bijvoorbeeld: © UWLabel/Artiestennaam.

Hoe lang duurt het voordat mijn muziek te koop is?
DDN raadt u aan enkele weken doorlooptijd aan te houden bij het indienen van uw albums & singles voor distributie. Dit geeft ons team voldoende tijd om de aanvraag te verwerken, alsook eventuele functies en banners aan te vragen bij relevante winkels. Het is mogelijk om uw muziek online te krijgen binnen 48 uur, maar niet alle services kunt uw muziek accepteren binnen zo’n korte periode. DDN beveelt dus 2/4 weken doorlooptijd aan, met een minimum van 2 weken.
NB – Uw eerste release via DDN kan langer duren vanwege de tijd die winkels en diensten nodig hebben om uw artiestenpagina, labelpagina en overige gegevens door te voeren.

Hoe snel kan een release online staan?
DDN controleert alle ingestuurde releases op fouten en errors. Veel fouten worden doorgaans gemaakt in de cover art en het type geluidsbestand (controleer daarom de vereisten per inzending goed). Controle geschiedt dagelijks (maandag tot vrijdag). Na goedkeuring van uw aanmelding start de distributie naar de winkels direct. Dit wordt over het algemeen binnen 24 uur afgerond.

Is mijn contract met DDN exclusief?
DDN creëert op maat gemaakte deals voor elke cliënt. Deze kunnen zowel exclusief als niet-exclusief zijn. In principe zijn onze standaard deals op niet-exclusieve basis. Neem contact op met een van onze account managers om uw specifieke voorwaarden te bespreken en we zullen een overeenkomst maken dat bij uw exacte behoeften past.

Als ik bij DDN aangesloten ben, bezit ik dan nog mijn eigen muziek?
U bent altijd in bezit van uw muziek. Uw rechten en de eigenaarschap van uw auteursrecht worden niet beïnvloed. Uw contract met DDN zal ons alleen toestemming geven om namens uzelf uw muziek te verkopen, in de breedste zin van het woord, zolang het contract duurt.

Wat is er van me nodig bij het uitbrengen van een release?
Nadat u zich heeft aangemeld, staat het u vrij om zoveel releases in te zenden als u wilt. Wat we nodig hebben per release, is een .wav bestand van de beste kwaliteit, een .jpg-cover (min. 1400 x 1400) en alle informatie die u kunt bedenken over de schrijvers, componisten, en editors. Denk er ook over na welke uitgavedatum u eraan wilt stellen. We zullen u altijd e-mailen/bellen wanneer we meer informatie/data nodig hebben voor een uitgave.

Is het nodig om mijn eigen ISRC en EAN / UPC nummers te hebben?
DDN zal zowel ISRC en EAN / UPC barcode nummers met al uw albums, singles en tracks publiceren als u deze zelf niet heeft. Wij zullen dit GRATIS voor u doen. We raden echter wel aan dat alle platenmaatschappijen zich aanmelden voor een gratis ISRC prefix (bij Sena) en hun eigen ISRC generen.

Wat voor betaalmethoden hebben jullie voor het sturen van royalties naar labels?
DDN kan uw royalties betalen via PayPal of via bankoverschrijving. In principe betalen wij onze royalty’s via bankoverschrijving uit. Wilt u via Paypal betaald worden, laat dit dan weten bij uw vertegenwoordiger. Voor een lijst van alle landen waar PayPal beschikbaar is, zie PayPal Wereldwijd.

Worden mijn releases offline gezet als ik mijn distributie overzet naar DDN?
Veel dance-specifieke winkels staan ons toe om uw catalogus over te nemen. Dit voorkomt downtime en zorgt dat uw muziek beschikbaar blijft. Andere winkels hebben de voorkeur dat we de inhoud opnieuw verzenden omdat ze weten dat de kwaliteit van de data die we sturen veel beter zal zijn. Andere winkels, waaronder de meeste commerciële verkooppunten zoals iTunes en Spotify, vereisen een complete herlevering. In het kort — ja, uw muziek zal bij sommige winkels voor een bepaalde periode offline gehaald worden, maar DNN zal dit zo pijnloos mogelijk maken.

Wat heb ik nodig om mijn distributie over te zetten naar DDN?
Het meest belangrijke is om bij uw voorgaande leverancier na te gaan (mits u deze heeft) of overstappen naar een andere partner is toegestaan. Als uw contract bij hen is afgelopen, zal dit geen issue zijn. Sommige leveranciers laten u eerder overgaan, ook als het contract nog steeds loopt, dus het is altijd de moeite waard om na te vragen. Als u van plan bent om naar DDN te verhuizen, raden we aan om zich voor de verhuisdatum bij ons te installeren. We kunnen dan met zekerheid zorgen dat alles opgezet en klaar is om de met distributie live te gaan. De verhuizing in werk te zetten is erg eenvoudig: u hoeft zich alleen in te schrijven bij DDN en wij zorgen voor de rest.

Zijn er kosten verbonden aan de levering van mijn albums en singles aan winkels?
Nee. Wanneer DDN uw muziek distribueert (uw muziek online verkopen), vinden we de commissie die we hiervoor ontvangen (14%) riant genoeg, dus we houden geen vergoeding in om uw inhoud te leveren aan winkels en andere services.

Zijn er kosten verbonden aan het verwijderen van mijn uitgaven uit winkels?
Nee. DDN rekent geen kosten om uw muziek uit winkels te verwijderen. U hoeft ons alleen een e-mail te sturen en we zullen de takedown afhandelen.

Licenties

Hoe kan ik mijn muziek licenseren?
Dit is letterlijk: ‘muziek online verhuren’. Handelsmerken, advertentiebedrijven, filmproducenten, TV zenders, game-ontwikkelaars en meer zijn altijd op zoek naar de perfecte muziekcompositie for hun projecten. In de meeste gevallen is er een speciale licentie vereist met alle rechthebbenden voor het gebruik van uw muziek. De kosten hiervoor kunnen oplopen van een paar honderd tot duizenden dollars/euro’s/ponden. Dit verschilt per mediumtype, land, tijdsduur van de muziek in de film of reclame, of het belang van de muziek voor het project. Naast muziekdistributie is dit de meest lucratieve manier om uw muziek online verkopen.

DDN stelt geen vaste prijs voor licenties omdat we geloven in het concept van de markt. Uiteraard geldt: hoe beter het project/budget, des te meer mensen muziek inzenden. Aan de andere kant, des te specifieker de briefing, hoeveel minder mensen daadwerkelijk iets hebben dat bij het project past. Sommige projecten betalen minder maar zijn hoogstaande projecten die promotionele voordelen voor u zullen hebben; anderen laten uw hart niet sneller kloppen maar betalen een grote hoeveelheid geld. Wij geloven dat de keuze aan u is wat werkt en wat niet.

Het proces is vrij simpel: bedrijven/personen die muziek nodig hebben, posten hun verzoek op onze portal. De briefing die ze erbij vermelden maakt precies duidelijk waar ze naar op zoek zijn. Als de gebruiker achter het verzoek met uw nummer wilt werken, zullen we contact met u opnemen en alle details regelen, zoals papierwerk, betaling, en eventueel verdere editing van uw nummer.

Wie luistert er naar mijn muziek?
De gebruikelijke aanvraag heeft anonieme inzendingen, wat betekent dat alleen het agentschap dat het verzoek heeft opgesteld naar de inzendingen kan luisteren. Alle inzendingen zijn beschikbaar gesteld aan de persoon die de aanvraag is begonnen. Binnen het agentschap of productieonderneming wordt het meestal doorgestuurd naar de persoon die het laatste beslissing maakt aangaande de muziek.

Hoe kan ik mijn muziek inzenden n.a.v. verzoeken?
Stuur een e-mail naar uw DDN-vertegenwoordiger met de geluidsbestanden en metadata. Als u nog geen vertegenwoordiger heeft, neem dan contact met ons op. U heeft geen licentie ingevoerd door simpelweg te uploaden; zodra uw nummer is geselecteerd is er eerst een overeenkomst vereist. De meeste aanvragen zijn alleen voor getekende gebruikers. We doen dit om ervoor te zorgen dat alleen serieuze en professionele artiesten, producers, labels en uitgevers hun muziek inzenden voor de verzoeken.

Kan ik meer dan één inzending sturen?
Ja, zolang het redelijk blijft. Probeer uw inzendingen te beperken tot een maximum van drie inzendingen per verzoek. Als u meer muziek heeft dat volgens u past bij de licentie, plaats ze dan op uw profielpagina. Wanneer iemand iets ziet in de stijl van uw inzendingen, kan hij of zij de rest bekijken.

Hoe weet ik wanneer het verzoek voorbij is?
Een verzoek is afgelopen wanneer de deadline verstreken is en er een nummer is gekozen. Als uw nummer is gekozen, zult u hiervan op de hoogte worden gesteld.

Kan ik feedback krijgen op mijn muziek?
Feedback is niet erg gebruikelijk, behalve als de cliënt het nummer wilt licenseren of soms wanneer het geshortlist is.

Ik deel de rechten met een label/uitgever. Kan ik iets n.a.v. dit verzoek inzenden?
Ja. Het beste is om van tevoren te zorgen dat de andere rechthebbenden het eens zijn met de deal. Uiterlijk wanneer het nummer is gekozen. Daarna zult u de label, uitgever en andere mogelijke partijen met rechten tot uw muziek moeten informeren, en iedereen is vereist een licentie-overeenkomst te tekenen met de licentiehouder. Dit zal snel geregeld moeten kunnen zijn.

De briefing is erg specifiek, kan ik iets inzenden ook al weet ik niet zeker of mijn nummer volkomen passend is?
Briefings kunnen vrij subjectief zijn en vergen enig gezond verstand. Wanneer iemand vraagt om Brooklyn-stijl indie rock en u denkt meer te klinken als Londen, bestaat de kans dat het dichtbij genoeg klinkt. Maar als uw muziek hip-hop is, matcht het niet met de briefing. Wees echter eerlijk met uzelf en vraag u af of de muziek echt iets is waar ze wellicht naar op zoek zijn. Zend niet willekeurig uw muziek in alleen omdat u weet dat iemand ernaar zal luisteren.

Weet ik wat het exacte project is voordat ik mijn muziek licenseer? Wat gebeurt er als ik van gedachten verander?
Ja. Zodra u bent uitgekozen, zal de merknaam, het exacte gebruik, duur van gebruik, etc. onthuld worden. Briefings zijn meestal specifiek genoeg dat u een goed idee krijgt waar het voor nodig is en ze zouden genoeg informatie moeten bevatten zodat u de beslissing kunt maken voordat u iets inzendt. Echter, in het onwaarschijnlijke geval dat u vindt dat er iets is achtergelaten wat de zaak totaal verandert, kan niemand u dwingen om uw muziek te licenseren.

Wat is DDN’s provisie?
We heffen een vergoeding van de licentiehouder voor verschillende services, zoals clearance, administratie, creatieve consults, etc. Deze vergoeding varieert tussen de 14%-25% van het directe licensing budget. We ontvangen geen percentage van de backend royalties (PRO), d.w.z. voor broadcasting, streaming of openbare performance.

Beheerscanners

Waar komt het geld vandaan?
Advertenties. Adverteerders betalen YouTube voor advertenties op video’s. YouTube neemt een percentage van dit advertentiegeld en betaalt de rest hiervan uit. Wanneer YouTube betaalt wordt, krijgt u ook uitbetaald.

Krijg ik betaald door DDN van views op mijn eigen YouTube video’s?
Nee, de keuze is aan u. Het YouTube partnerprogramma is gemakkelijk toegankelijk vanuit uw profiel. Onze service geneert geld uit het gebruik van uw muziek in video’s van andere gebruikersprofielen, die niet door u worden beheert.

Ontvangt DDN ook geld van de views op mijn eigen YouTube video’s?
Nee. Geen enkele cent. U krijgt 100 % van de revenue die gegeneerd wordt uit uw eigen YouTube video’s als u aangesloten bent op het YouTube partner programma.

Waarom zou ik DDN gebruiken om geld te verdienen via YouTube?
Het is makkelijker en sneller om zich bij DDN aan te melden voor het verdienen van geld via YouTube dan bij elke andere instantie. U verdient meer geld uit views van uw eigen video’s en u kunt ook meer geld verdienen van de video’s van anderen. Daarnaast doen we immers al werkzaamheden voor u (muziek online verkopen, licenties regelen, etc.) en heeft u uw muziekadministratie dus op een centrale plek.

Hoeveel kost het?
Onze service is gratis voor iedereen. U krijgt 100% van al het geld uit views op uw eigen video’s. Daarnaast zorgt DDN dat u geld krijgt van mensen die uw muziek gebruiken in hun YouTube video’s (u kunt dit niet zelf doen). DDN brengt alleen een administratieve vergoeding van 14% in rekening als u aanvullende inkomsten krijgt door andermans gebruik van uw muziek op YouTube.

Hoe werkt het?
Zodra we alle informatie hebben, gaan we aan het werk met de technologie van onszelf en YouTube om alle video’s op YouTube te vinden die uw muziek gebruiken, inclusief die van uzelf. Wanneer we deze video’s hebben gevonden, autoriseren we YouTube om tekstadvertenties en/of reclames in of op uw video’s te plaatsen. Wanneer deze advertenties geld opleveren, betaalt de adverteerder YouTube en zorgen we dat u uw gedeelte krijgt.

Wanneer levert een advertentie revenue op?
Een video levert revenue op als er op de tekst of banner wordt geklikt of wanneer de hele reclame, of een minimum van 30 seconden van de reclame, wordt bekeken.

Waarom hebben jullie exclusieve rechten nodig?
We hebben deze exclusieve rechten nodig omdat YouTube ons verplicht deze exclusieve rechten te hebben.

Beheer ik nog steeds mijn eigen rechten?
Ja. U bezit uw eigen auteursrechten, niet DDN. Wij werken voor u.

Wat heb ik nodig om DDN te gebruiken?
U heeft nodig:

  • de rechten tot de geluidsopnamen (de “master”) of de songtekst en melodie van het nummer (de “compositie”), of allebei
  • een geldend e-mailadres
  • een ouder of voogd om u te representeren wanneer u jonger dan 18 jaar bent
  • een manier waarop wij u kunnen betalen

Waarom verschijnen sommige video’s niet in mijn rapporten?
De data die gebruikt wordt in het claims rapport wordt via YouTube aan ons gestuurd. Deze data is nooit gegarandeerd 100% compleet. Voor een alomvattende lijst van gevonden video’s die uw muziek gebruiken, wordt u naar uw royalty verklaring verwezen. Als u een video signaleert die uw muziek gebruikt, maar waar geen advertentie op staat, neem dan contact met ons op.

Wat is een ISRC en heb ik er een nodig?
De ISRC (International Standard Recording Code) is het internationale identificatiesysteem voor geluidsopnamen. ISRC’s worden veel gebruikt in de digitale commercie door downloadsites en rechterbeheerders. Als u al digitale distributie heeft, is er een ISRC aan u verstrekt door uw leverancier. U kunt deze vinden door in te loggen op uw distributieaccount, of door contact op te nemen met uw distributievertegenwoordiger. Het is niet verplicht om ISRC’s mee te sturen, maar het is ten zeerste aanbevolen omdat het set-up proces een stuk sneller en efficiënter wordt.

OPMERKING: als uw muziek al live staat op iTunes, Google Play of AmazonMP3, kunnen we uw ISRC’s naar YouTube sturen, wat ze toestaat om “Koop deze muziek via iTunes, GooglePlay en/of AmazonMP3” links te plaatsen rechtsonder video’s die uw muziek bevatten, maar alleen als u dezelfde ISRC of song identifier invoert die u heeft gebruikt voor uw muziek bij iTunes, GooglePlay of AmazonMP3.

Is het nodig om album informatie mee te sturen?
Nee.

Moeten mijn nummers al eerder uitgebracht zijn of openbaar beschikbaar zijn op bijvoorbeeld iTunes?
Nee.

UITZONDERING: als u klant bent van een uitgever (“compositie”-only), moet u een URL van een YouTube video geven dat een opname van uw compositie(s) bevat. Verder (maar optioneel) kunt u een ISRC of Song Code leveren voor een uitgebrachte opname dat uw compositie bevat.

Wat als meer dan een persoon de songtekst en melodie (de compositie) hebben geschreven?
DDN vertegenwoordigt alleen u, en we zorgen dat u uw gedeelte van het geld krijgt. Mede-eigenaren van de compositie moeten zelf een manier vinden om hun gedeelte te krijgen, of zich aansluiten bij DDN en het ons laten doen.

Zorgt het voor problemen als ik DDN gebruik en ik lid ben van een organisatie voor uitvoeringsrechten (PRO)?
Nee, dat geeft geen conflicten. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar.

Een deal met DDN ontgrendelt meer YouTube inkomsten vanuit organisatie voor uitvoeringsrechten (PRO). Dit is zo, want:

YouTube heeft TWEE rechten van uw muziek nodig:

  • De recht tot “openbare uitvoering”, vertegenwoordigd door uw organisatie voor uitvoeringsrechten
  • Het recht tot “synchronisatie”, vertegenwoordigd door DDN

Zonder de verlening van deze twee rechten, kan uw compositie geen geld verdienen via YouTube. (Met een enkele uitzondering sluit YouTube geen directe deal met u voor deze twee rechten.) DDN heeft de organisatie voor uitvoeringsrechten nodig, en de organisatie voor uitvoeringsrechten heeft DDN nodig: elk heeft een verschillend stukje van de puzzel.

Kan ik DDN gebruiken als ik geen lid ben van een organisatie voor uitvoeringsrechten (PRO)?
Ja. Dit zorgt niet voor conflicten of problemen.

Waarom stuur ik DDN een kopie van mijn Master?
Wanneer we een kopie krijgen van uw opname, bevat het een digitale vingerafdruk van zowel DDN en YouTube zodat we door miljarden video’s op YouTube kunnen scannen om diegenen te vinden die het gebruiken.

We gebruiken, delen of geven uw opname op geen enkele andere wijze weg zonder uw toestemming.

Wat gebeurt er nadat ik de informatie over mijn geluidsopname (Master) en/of compositie heb geüpload?
Eerst krijgen geluidsopnamen een digitale “vingerafdruk”. Daarna worden alle miljarden video’s op YouTube (zowel uit het verleden, heden en de toekomst) voortdurend gescand om te kijken of er een match is tussen de digitale “vingerafdruk” van uw opname en de muziek in de video. Wanneer er een match gevonden wordt, staan we YouTube toe om advertenties te verkopen op de desbetreffende video.

Als u alleen de muziek en songtekst beheert (de “compositie”), voeren we uw informatie in en onze technologie (en dat van YouTube) zal zoeken op de titel van uw nummer, de schrijver van het nummer en andere informatie die u ons heeft gegeven (zie onder) om covers te vinden uit alle YouTube video’s.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?
Dit duurt vaak ongeveer 6 maanden en de resultaten komen met uw distributie-royalty’s mee, dus ieder kwartaal.

tags: muziek online verkopen, digitale distributie, muziek licenties, online muziek verkopen, muziek online verkopen, digitale muziekdistributie, muziek online verkopen, muziek online verkopen, muziek online verkopen, muziek online verkopen, muziek online verkopen, muziek online verkopen, muziek online verkopen, muziekdistributie, muziek online verkopen licenties, royalty’s verzamelen, bedrijf voor muziek online verkopen.